Fredagen den 15:e mars gästade Egil som vanligt Efter tio på TV4 och denna gång pratade han med Malou och artisten Terese Fredenwall om hennes specifika fobi – klaustrofobi.
Förutom att Egil gick igenom en lista på tips för dig som vill träna hemma (se klippet här!) så berättade han också om de tre vanligaste formerna till uppkomsten av personers fobier.

1. En händelse inträffar

Terese berättar själv om ett minne hon tydligt har från barndomen där hon av misstag råkade bli inlåst på grannens toalett – vilket resulterade i fasansfulla känslor och rädslan för att aldrig mer se sin mamma. En händelse liksom dessa kan mycket väl framkalla en fobi i framtiden, som många kanske inte gör en direkt koppling till då många år gått sedan just detta skedde.

2. En händelse sker för någon annan

Som liten lär vi oss i största grad via modellinlärning, dvs. någon annan visar oss hur saker och ting ska gå till eller vi tar efter andras beteenden. Om någon i din närhet själva råkade ut för en obehaglig händelse kopplat till någonting konkret, som du iakttar, kan du mycket väl få samma känslor och utveckla en egen fobisk inställning till samma specifika sak/situation.

3. Någon berättar om en händelse för oss

Förutom att du kanske råkar iaktta när en händelse sker är det också mycket vanligt att vi som mindre får hemska historier berättade för oss, eller att vi t.e.x ser hemskheter på tv. Detta kan också vaar en utlösande faktor till vår oförklarliga rädslor och utvecklade fobier i vuxen ålder.